10 tips om vaker nee te zeggen

Moeite met Nee zeggen?
10 tips om vaker nee te zeggen en ja te zeggen tegen jouw droomleven.
Bijna iedereen herkent wel een moment dat iemand je iets vraagt en je mond al ja zegt voordat je er überhaupt over na hebt kunnen denken. Het is stiekem best lastig om nee te zeggen en daarom zeg je vaker ja. Maar er is goed nieuws, nee zeggen kun je namelijk leren! Deze 10 tips helpen jou om vaker nee te zeggen en ja te zeggen tegen jouw droomleven!
Nee is een antwoord dat niemand graag hoort en daarom brengen wij deze boodschap ook liever niet. Vanuit nature voelt nee als iets slechts. Als mens zijn we nu eenmaal geprogrammeerd om vooruit te gaan en op zoek te gaan naar het optimale resultaat. Een nee lijkt daar dan in eerste instantie niet aan bij te dragen. Vraag jezelf maar eens af….hoe vaak zeg jij eigenlijk nee? En hoeveel keer heb jij ja gezegd, terwijl je het eigenlijk niet wilde?
Waarom we liever ja zeggen
Vaak zeggen we ja om mensen te vriend te houden. Dit doen we soms zelfs tegen mensen die niet eens onze vrienden zijn of die we amper kennen. We ervaren een soort van schuldgevoel of angst om de confrontatie aan te gaan, waardoor we vaak ja zeggen tegen de prioriteiten van andere mensen. Ja zeggen, zonder je te beseffen wat dat voor jezelf betekent, betekent vaak dat je geld, tijd en energie steekt in dingen die voor jezelf eigenlijk niet altijd de prioriteit hebben. Door nee te zeggen zorg je er voor dat je de ander niet in de steek laat en teleurstelt, maar hoe zit dat dan met jezelf?
Ja zeggen tegen iets, is nee zeggen tegen iets anders
Het antwoord ja is duidelijk te horen en de nee minder expliciet. Daarom is het goed om te beseffen wat ja zeggen precies inhoudt. Want ondanks dat ja meestal wel iets oplevert, kost het jou vaak ook iets.
Elke keer als je ja zegt tegen iets, zeg je nee tegen iets anders. Als je ja zegt tegen iets wat je niet leuk vindt, zeg je nee tegen dingen die je graag doet.
Als je ja zegt tegen overwerken, zeg je nee tegen je sociale leven.
Als je ja zegt tegen een onrealistische deadline, zeg je nee tegen kwalitatief goed werk.
Nee zeggen is dus niet enkel een afwijzing, maar het betekent ook dat je ja zegt tegen een plan dat béter is, ja zegt tegen iets dat voor jou meer prioriteit heeft. Even niet overwerken maar een duidelijke JA voor quality time met je partner en kinderen. Een nee tegen allerlei afschuifopdrachten van je collega’s en daardoor tijd hebben om weer een leuk project op te pakken wat jou veel energie oplevert. Besef dus goed waar jij ja tegen zegt.
Zeg ja tegen jouw prioriteiten en doelen
Ik ben niet tegen ja zeggen. Ja is namelijk een positief woord, het zet dingen in beweging. Echter merken we dat mensen vaak ja zeggen tegen de prioriteiten van anderen en daardoor dus automatisch nee zeggen tegen de dingen die voor henzelf zo belangrijk zijn. Ik zeg zelf graag ja tegen behulpzaamheid, spontaniteit en iets voor elkaar overhebben. Maar dit hoeft niet altijd ten koste te gaan van jouw prioriteiten en jouw doelen in het leven. Als je merkt dat je ja zegt terwijl je eigenlijk nee wilde zeggen, dan is het belangrijk om je bewust te worden van je denkpatroon en dan is het op de eerste plaats goed om te beseffen wat ‘ja’ en ‘nee’ zeggen precies inhoudt. Ik streef mijn passie na en wil dat droomleven werkelijkheid maken en dat zorgt ervoor dat ik vaak ja zeg tegen de dingen die daarmee in lijn zijn, maar dus ook nee zeg tegen de activiteiten die dat niet zijn.
10 tips om vaker nee te zeggen
Dus wil jij er achter komen hoe je vaker nee kunt zeggen? Lees dan deze tips hieronder.
1. Bekijk nee zeggen als iets positiefs
Ga anders tegen nee zeggen aankijken. Als je nee zegt tegen die verschrikkelijke verjaardag waar je niet naar toe wilt, dan zeg je ja tegen iets wat wel belangrijk is voor je. Dan zeg je ja tegen tijd voor jezelf of quality time met je gezin. Zo verkeerd is dat nee zeggen dus niet eens ?.
2. Besef dat je nee zegt tegen een vraag en niet tegen de persoon zelf.
Als iemand vraagt of je iets voor hem/haar zou kunnen doen, dan heb je altijd de mogelijkheid om nee te zeggen. Het is tenslotte een vraag. Ook al zou je agenda-technisch wel de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld op de kinderen van de buren te passen op zaterdagavond. Dan nog mag jij er voor kiezen om iets anders te gaan doen. Je zegt daarbij nee tegen de vraag en niet tegen de persoon. Als de persoon een open mind heeft zal hij/zij dat begrijpen wanneer je nee zegt. En wie weet als ze het een week later vraagt dan is je antwoord wel ja. Mocht de persoon in kwestie dit niet begrijpen, laat het dan bij deze persoon. Het is namelijk niet iets van jou, maar dit is iets van de ander.
3. Je kan niet iedereen tevreden stellen
Hoe graag je dit misschien ook zou willen, het gaat je niet lukken om IEDEREEN tevreden te stellen. En mocht je zelfs in de buurt komen, dan zul je merken dat dit dodelijk vermoeiend is om dit continue te blijven proberen. In dat geval merk je dat je zelf dus niet tevreden bent. Dus weet op voorhand dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. Laat daarom je keuze niet afhangen van anderen, maar bepaal voor jezelf wat jij denkt dat goed is voor anderen en vooral voor jezelf.
4. Maak een overzicht van je wensen en doelen
Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je nastreeft is het makkelijker om daarop te focussen. Dus hoe duidelijker voor jezelf hebt wat jij wilt, hoe makkelijker het is om bij een verzoek van een ander te checken of dit in lijn is met jouw doelstelling en in lijn is met datgene wat jij wilt bereiken. Het helpt daarbij om duidelijk te hebben wat jouw belangrijkste waarden zijn en de hiërarchie daarvan te bepalen. Als jij namelijk vrijheid en behulpzaamheid als belangrijke kernwaarden hebt, dan kun je in conflict komen als je iemand wilt helpen maar je daarbij minder vrij ervaart. Dus wat weegt dan zwaarder? Welke waarde staat op 1 en welke staat op 2, etc.
5. Gebruik geen excuses
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat nee zeggen zonder uitleg laat zien dat je voor jezelf duidelijke grenzen hebt waar de ander rekening mee moet houden. Zo bestaat er een onderzoek waarbij ze deelnemers nee lieten zeggen op een belangrijk verzoek. De helft daarvan kreeg de opdracht om ‘nee, ik kan niet’ (excuus) te zeggen. De andere groep moest zeggen ‘nee, ik doe het niet’ (mening). Ze concludeerden dat mensen die een excuus gebruikten het moeilijker vinden om onder verzoeken of verplichtingen uit te komen. Bij een excuus is er namelijk ruimte voor discussie waardoor de ander kan proberen je nog over te halen. Nee zonder uitleg geeft de impressie dat je duidelijke grenzen stelt.
6. Wees duidelijk
Hierboven staat al beschreven dat als iemand je een vraag stelt, dan heb je dus het recht om zowel ja als nee te antwoorden. Blijf dan niet je excuus aanbieden of er omheen praten als je eigenlijk nee wilt zeggen. Dit zorgt namelijk voor een ongemakkelijke situatie voor jou én voor de ander. Het maakt je zoveel krachtiger als je gewoon simpel nee zegt. Bij het geven van een verklaring vraag je eigenlijk de goedkeuring van de ander. Dat is niet nodig, want als jij vindt dat nee goed is… dan is het goed.
7. Wees respectvol
Veel mensen denken dat nee zeggen niet vriendelijk of respectvol is. Maar dat is niet zo. Daarbij is het wel van belang hoe je antwoord. Je kunt daarom best nee zeggen en nog steeds vriendelijk, dan wel respectvol zijn richting de ander. Als de buren weer aan de deur komen met het verzoek om op de kinderen te passen dan kun je als volgt antwoorden: Wat fijn dat jullie je kinderen aan ons toevertrouwen en ik doe het normaliter ook met alle liefde, vanavond doe ik het echter liever niet. Je houdt hierbij respect voor de ander en je bent duidelijk in je communicatie.
8. Gun jezelf wat tijd
Daar staat ze dan en opeens komt die vraag eruit. Gedeeltelijk onverwacht. Owjee wat moet ik nu doen? Wil ik dit eigenlijk wel? Wat als ik nee zeg? Wat als ik ja zeg? Komt het wel uit? Kan ik het wel? Er kan veel door je heen gaan als iemand je om een gunst vraagt. Het is niet nodig om direct antwoord te geven. Gun jezelf even een denkpauze. Het levert je tijd op om dingen op een rijtje te zetten, anderen te informeren en te bedenken wat je zelf wilt. Vraag of je er later op terug mag komen.
9. Ben je bewust van je (lichaams)taal
Als je nee zegt, zeg dan ook met alles in je nee. Zowel met jouw woorden als met jouw lichaam. Straal het uit door rechtop te staan en het te zeggen zonder naar de grond te kijken of te wiebelen. Probeer ook vage woorden te vermijden. Nee is nee. Een zin als ‘waarschijnlijk niet’, kan voor de ander nog steeds betekenen dat er ruimte is voor toch een klein beetje ja. Ook nee zeggen met enorme twijfel kan voor de andere persoon ook reden zijn om je proberen over te halen het wel te doen. Dat betekent niet dat iemand je bewust onder druk zet, maar veel mensen die ruimte voelen zullen onbewust toch proberen hun zin te krijgen.
10. Onderzoek waar de moeite om nee te zeggen vandaag komt
Als je na deze handige tips het nog steeds lastig vindt om nee te zeggen, onderzoek dan eens waarom je het eigenlijk zo moeilijk vindt om nee te zeggen. Waar komt deze moeite met nee zeggen vandaan? Het meest effectief is om een probleem bij de kern aan te pakken en dit is veel efficiënter dan bepaalde trucjes aan te leren. Zoek daarbij een professionele coach die je de juiste vragen kan stellen zodat jij ja leert zeggen tegen alles wat jouw droomleven werkelijkheid maakt. Wil jij bespreken wat wij als professionele trainers en coaches voor jou kunnen betekenen, vraag dan gratis een droomlevengesprek aan!
