Uit je comfortzone stappen, hoe doe je dat?

Stap uit je comfortzone!
Soms kom je mensen tegen die een enorme dosis zelfvertrouwen lijken te hebben en de ene na de andere uitdaging aangaan. Dat zou je zelf ook wel willen. Twijfel aan jezelf is een belangrijke reden waarom mensen niet gaan voor de dingen die ze het liefst zouden willen doen. “Ben ik wel goed genoeg”, “Dat is toch niets voor mij”, “Wat als het mislukt?” Dat zijn allemaal gedachten die je flink in de weg kunnen zitten. Na het lezen van dit artikel “Uit je comfortzone stappen, hoe doe je dat” zal jij makkelijker uit je comfortzone stappen en met meer zelfvertrouwen nieuwe dingen ondernemen.
Zelfvertrouwen kun je opbouwen
Vaak beschrijven mensen zelfvertrouwen als een karaktereigenschap. Als iets wat je nu eenmaal hebt of niet. Maar goed nieuws, gelukkig is zelfvertrouwen iets wat je kunt opbouwen. Dat je er nu nog niet zoveel van hebt als je zou willen, betekent niet dat je er niet meer van kan krijgen.
Voor een deel wordt je mate van zelfvertrouwen en zelfwaardering gevormd in je kindertijd. In je vroege jaren wordt je zelfbeeld gevormd. Groei je op in een omgeving waarin je gewaardeerd wordt om jouw eigen kwaliteiten, dan helpt dat om ook in je latere leven vertrouwen in jezelf te hebben en jezelf te waarderen. Als er ruimte is om fouten te maken, dan leer je omgaan met teleurstelling. Wat er voor zorgt dat je als volwassene minder bang zult zijn om fouten te maken.
Maar ook als je zelfvertrouwen niet van jongs af aan hebt mee gekregen, kun je dit allemaal later nog ontwikkelen en laten groeien. Zelfvertrouwen kun je opbouwen en trainen, net als spieren. En misschien ziet zelfvertrouwen er wel anders uit dan je denkt. Zelfvertrouwen betekent dat je op jezelf kan terugvallen, dat je gelooft dat je kan ‘handelen’ wat er op je pad komt. Het betekent niet dat je altijd voordat je iets gaat doen, denkt dat je er de beste in bent, of dat je altijd de eerste bent die zijn mening geeft. Het kan zich op verschillende manieren uiten.
Lekker in je comfortzone
Veel mensen blijven graag lekker in hun comfortzone. Dat heet niet voor niets zo, want het is daar lekker comfortabel. Je kent het er, de kans op fouten maken is klein, er kan niet zoveel mis gaan. Maar tegelijkertijd is het er ook een beetje saai. Er gebeuren weinig nieuwe dingen, je wordt niet uitgedaagd en verveling ligt op de loer.
Buiten je comfortzone zijn de spannende, nieuwe dingen. Dingen waar je bang voor bent, waar je risico moet nemen, waar je misschien wel fouten gaat maken. Dus waarom zou je dat opzoeken?
Omdat je daar heel veel kan leren. En juist door dingen te doen, die je spannend vindt, groeit je zelfvertrouwen. Want als je één keer iets doet wat je eng vond, kun je dat vaker gaan doen. Hoe vaker je jezelf uitdaagt om nieuwe dingen te doen, hoe makkelijker het wordt om jezelf uit te dagen.
Iedereen heeft angsten en onzekerheden
Angst of spanning voelen als je nieuwe dingen gaat doen, is heel normaal. Iedereen heeft angsten en onzekerheden. Iedereen! Ook die mensen waar je zo tegenop kijkt omdat ze zo vol zelfvertrouwen (lijken) zitten.
Angsten komen voort uit de verhalen die we onszelf vertellen. Overtuigingen over onszelf of over de wereld. Maar ook uit herinneringen en eerdere ervaringen.
Door nieuwe, spannende dingen te doen krijg je beetje bij beetje meer zelfvertrouwen en wordt je comfortzone steeds groter. En dat hoeven helemaal geen extreme dingen te zijn. Elk klein stapje is er één en zorgt voor persoonlijke groei. Net als met je spieren, moet je het rustig opbouwen.
Als we nieuwe dingen gaan doen zijn we niet per se bang voor het onbekende. We zijn vooral bang om iets wat we kennen te verliezen. Een situatie, of het beeld wat je van jezelf had. Maar ook de erkenning of liefde van anderen. “Vinden mensen me nog wel leuk als ik verander?”, “Wat zullen mensen wel niet denken als het mis gaat”. Je ego kan je soms flink in de weg zitten om te groeien.
Vijf waarheden over angst en onzekerheid
In het boek ‘Feel the fear and do it anyway’ herkent Susan Jeffers een aantal waarheden over angst en onzekerheid.
- Angst zal nooit weggaan zolang je je blijft ontwikkelen.
Zolang je nieuwe dingen blijft doen en jezelf blijft uitdagen om te groeien zal je af en toe angst voelen. Zelfs de meest succesvolle mensen hebben hier last van. Met elke nieuw fase in je leven of carrière komen nieuwe uitdagingen naar voren en dat zal altijd een beetje spannend blijven.
- De enige manier om je angst te overwinnen, is door het te gaan doen.
Dit klinkt misschien gek. Maar zolang je hetgeen waar je bang voor bent niet doet, zal het eng blijven. De enige manier om écht van de angst af te komen is door het “gewoon” te gaan doen.
- De enige manier om je beter over jezelf te voelen, is door het te gaan doen.
Jezelf uitdagen om dingen te doen waar je bang voor bent is een hele effectieve manier om je zelfvertrouwen te vergroten. Je hebt het toch maar mooi gedaan of geprobeerd en ervan geleerd.
- Niet alleen jij voelt angst op onbekend terrein, Iedereen voelt angst
Je bent niet de enige die angst voelt, dat hebben we allemaal. Het voelen van angst hoort bij het leven. De echte vraag is hoe ga je met die angst om? Laat je je erdoor tegenhouden, of kijk je de angst in zn ogen?
- Door je angst heen breken is minder beangstigend dan te leven met de onderliggende angst die ontstaat uit een gevoel van hulpeloosheid.
De grootste angst, is die voor angst zelf. Er is niets wat je zo onzeker of hulpeloos kan laten voelen als angst voor de angst zelf. Het gaat niet om de angst voor hetgeen je te doen staat, maar om de angst dat je de consequenties niet aan kunt.
De drie niveaus van angst
Er bestaan drie niveaus van angst. De angst voor hetgeen je eng vind om te doen, zoals een presentatie geven, een sollicitatiegesprek, verandering of alleen zijn. Daaronder zit een laag die niet zozeer met externe factoren te maken heeft, maar met hoe je je intern voelt. Zoals de angst voor afwijzing, voor het maken van fouten of jezelf kwetsbaar opstellen. Ten slotte ligt daar weer de angst onder dat je het niet aan kan. “I can’t handle it”.
Zelfvertrouwen gaat dus maar deels over geloven dat je iets kunt. Het gaat vooral over geloven dat je het leven aankunt, wat het ook voor je in petto heeft. Als je bang bent om iets nieuws te gaan doen, bijvoorbeeld om je carrière over een andere boeg te gooien, ben je waarschijnlijk bang om fouten te maken en afgewezen te worden. Daar zit weer de angst achter dat je het niet kan handelen als anderen zien dat je fouten maakt (en dus ook maar een mens bent).
Als je dan eens terugkijkt naar eerdere situaties in je leven, zul je zien dat je dat wel aan kunt. Je hebt ongetwijfeld wel eens eerder een fout gemaakt, die maken we nu eenmaal allemaal weleens. Dat is even vervelend, maar uiteindelijk heb je ervan geleerd en ben je er sterker uit gekomen. Oftewel…You can handle it!
Feel the fear and do it anyway
Door nieuwe of spannende dingen te doen verzamel je dus eigenlijk bewijs dat je meer in je mars hebt dan je dacht. Hoe meer bewijsmateriaal hoe makkelijker het wordt om op jezelf te vertrouwen. Ook al is iets spannend, doe het dus toch! Feel the fear and do it anyway. Zo vergroot je langzaam maar zeker je zelfvertrouwen.
Wil je meer inzicht krijgen in jouw comfortzone of kan je wel een zetje gebruiken om nieuwe dingen te ondernemen, kijk dan eens naar ons programma of vraag een gratis droomlevengesprek aan.
Laat een bericht achter
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Comments
Hoi Liza,
Wat een mooie blog. En zeker herkenbaar voor mij. Toen ik jonger was, was ik erg onzeker. En hoewel het soms nog wel eens opspeelt, heb ik het grotendeels overwonnen. Inderdaad door dingen te blijven doen en mijn angsten te overwinnen. Ik herinner mij dat iemand mij vroeg of ik niet bang was om een jaar lang alleen op reis te gaan. Ik antwoordde toen dat ik uiteraard dit wel eng vond, maar dat ik dat ook logisch vond en heel gezond omdat je dan geen verantwoorde risico’s neemt.
Gezonde groet,
PS. Kijk ook eens op mijn webiste. Daar staan ook een paar interessante blogs op.